БІЛЬШЕ МАТЕРІАЛІВ ЗА ТЕМОЮ:
Здоровий вибір дитини формують школа, родина, громада
Опубліковано:
14 грудня 2021
Заклади освіти мають величезний потенціал, аби сформувати культуру здорового харчування серед дітей, вчителів і всіх учасників освітнього процесу.
Шкільне
харчування має забезпечувати дітей їжею та напоями, які відповідають сучасним принципам
здорового харчування і
рекомендаціям
Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України.
Здорове
харчування у дитячому та підлітковому віці є дуже важливим для правильного росту та розвитку
організму. Дослідження
здоров’я та поведінкових орієнтацій українських школярів
щодо здоров’я свідчить, що останнім часом нездорові харчові звички стають дедалі поширеними, а
рівень фізичної активності помітно знижується. Діти віддають перевагу шкідливій їжі та мало рухаються, таке
поєднання призводить до поширеності надмірної ваги й ожиріння серед дітей і молоді. Поєднання заходів із
забезпечення здорового харчування і заохочення рухової активності у закладах освіти дають найкращий результат
для профілактики надмірної ваги й ожиріння серед дітей.
Збалансоване, адекватне за калорійністю харчування разом із використанням вільного часу для занять спортом неабияк знижують ризик серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу, які дедалі більше поширюються серед дітей та підлітків. Також здорове харчування і здорові харчові звички сприяють психічному благополуччю дітей, дають змогу запобігти розладам харчової поведінки.
Звичка споживати
здорову їжу допомагає запобігти карієсу, залізодефіцитній анемії й іншим проблемам зі здоров’ям, а також
знизити
ризик розвитку неінфекційних захворювань у старшому
віці, зокрема трьох основних причин смертності — серцевих захворювань, раку й інсульту.
Діти можуть
засвоїти принципи здорового харчування і сформувати звички здорової поведінки завдяки загальній атмосфері у
закладі освіти, інформації, яку
вони отримують на
заняттях, щоденному
меню та
простору
шкільної їдальні,
продуктам,
які можна придбати у шкільному буфеті або
торговельних
автоматах
на території або у торгових точках у безпосередній близькості до закладу освіти, під час позакласних і
святкових заходів. Не менш важливою є поведінка та приклад вчителів
і вихователів.
Формування культури здорового харчування — це спільне завдання для всіх працівників закладу освіти, здобувачів освіти, батьківської спільноти та представників громади. Кожен може зробити власний внесок, щоб завдяки здоровому харчуванню заклад сприяв збереженню і зміцненню здоров’я.
Прихильність і підтримка керівництва закладу освіти є надзвичайно важливою для змін у шкільному середовищі, розвитку культури харчування та забезпечення доступу до здорової їжі. Ключові завдання керівництва закладу освіти:
Колектив закладу освіти може підтримати загальношкільний підхід до здорового харчування у такий спосіб:
Медичний працівник, що працює у закладі освіти, бере участь в організації харчування учнів закладу освіти, а також проводить серед педагогічних та інших працівників, батьків учнів або інших законних представників та учнів просвітницьку та консультаційну роботу про здоровий спосіб життя, включно з поширенням знань і навичок зі здорового та безпечного харчування.
Під час організації харчування учнів закладу освіти медичний працівник:
Постачальники послуг шкільного харчування безпосередньо відповідають за забезпечення дітей якісною, свіжою та смачною їжею. Для цього:
Учні й учениці можуть підтримати загальношкільний підхід до здорового харчування у такий спосіб:
Батьки та члени сімей школярів можуть підтримати загальношкільний підхід до здорового харчування та допомогти своїй дитині навчитися та виробити ставлення, формувати звички й уподобання до здорового харчування, зокрема:
Місцева громада також може допомогти реалізувати загальношкільний підхід до здорового харчування.
БІЛЬШЕ МАТЕРІАЛІВ ЗА ТЕМОЮ: