Що варто знати
Теми
Останні матеріали
Педагоги-кухарі, які навчатимуть працівників їдалень закладів середньої освіти, взяли участь у семінарах профтехів Київщини
Профтехи Київщини взяли участь у теоретично-практичному семінарі у межах реформи шкільного харчування.
Не солодити й не досолювати!
5 запитань і відповідей, що допоможуть краще зрозуміти нове шкільне меню
Особливості організації дієтичного харчування
Особливості організації дієтичного харчування
Якщо говорити про харчування, яке відбувається у закладі освіти, то слід врахувати, що діти та учні, які мають потребу у спеціальному чи дієтичному харчуванні, відвідують звичайні садочки та школи. Але приготування їжі для них вимагає від керівника закладу освіти чи компанії, яка постачає послуги харчування, а також працівників харчоблоку продумати до деталей увесь процес.
Про організацію харчування у перехідний період
Про організацію харчування у перехідний період
Однією з ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування в дитячих організованих колективах на законодавчому рівні стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова 305), яка набрала чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набрали чинності з 1 вересня 2021 року.
Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки
Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки
У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нового меню .
Нове меню, що змінилося?
Меню має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон та спонукати до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.
Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування
Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування
У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нових норм харчування.
Як застосувати нові норми
Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» містить Норми харчування на конкретний прийом їжі у нетто. Відповідно до пункту 13 Норм для здійснення закупівель вага харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, розраховується у брутто згідно з технологічною документацією на страви та вироби.
Що змінює новий порядок харчування в школах
Що змінює новий порядок харчування в школах
67 грамів цукру на день замість 25, ковбаса й сосиски з величезним вмістом солі замість 5 грамів на день, 400 грамів хліба та булочок замість фруктів, овочів і молочних продуктів.
Про технологічні карти
Технологічна документація на страви та вироби – це документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (інформація з Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 р. № 219).
Асортимент шкільних буфетів
Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту. Заборонені до реалізації:
Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку
Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку
МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ і Європейської агенції з харчової безпеки.
Здоровий вибір дитини формують школа, родина, громада
Здоровий вибір дитини формують школа, родина, громада
Формування культури здорового харчування — це спільне завдання для всіх працівників закладу освіти, здобувачів освіти, батьківської спільноти та представників громади. Кожен може зробити власний внесок, щоб завдяки здоровому харчуванню заклад сприяв збереженню і зміцненню здоров’я.