Що варто знати про НАССР (ХАССП)
Теми
Останні матеріали
Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач
Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач
Що таке НАССР та як його правильно читати? Коли і хто має впровадити процедури, засновані на принципах НАССР? Чому гігієнічні вимоги є настільки важливими?
Вимоги до утилізації харчових відходів при організації харчування в закладах освіти, відпочинку та оздоровлення
Свіжість харчових продуктів – один із важливих факторів їх якості.
Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила
Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила
Заклади освіти, у яких навчальний процес триває в очному режимі, мають дотримуватися правил безпечності води.
Алгоритм впровадження системи НАССР (ХАССП). Спрощений підхід.
Алгоритм впровадження системи НАССР (ХАССП). Спрощений підхід.
Що потрібно знати про НАССР
Принцип НАССР №3. Встановлення критичних меж для ККТ
Принцип НАССР №3. Встановлення критичних меж для ККТ
Для кожної критичної точки контролю (ККТ) потрібно встановити критичні межі. Йдеться про крайні прийнятні значення (показники/параметри технологічного процесу), які відділяють виготовлення безпечного продукту від небезпечного.
Розпочинаємо з основ: впровадження програм-передумов
Розпочинаємо з основ: впровадження програм-передумов
Застосування операторами ринку програм-передумов НАССР здійснюється на основі оцінювання ризику з урахуванням виду діяльності та розміру потужності.
Аналітика ДПСС за 10 місяців 2021 року
Аналітика ДПСС за 10 місяців 2021 року
Основне завдання ДПСС в реформі системи шкільного харчування – створити сервіс, який би дійсно контролював ситуацію у європейському розумінні цього терміну і виступав у підтримку інтересів закладів освіти, дітей, вчителів, батьків.
НАССР: перші кроки
Українське законодавство висуває низку вимог, яким мають відповідати оператори ринку харчових продуктів.
Цілі програм-передумов та особливості їх використання на харчоблоці
Цілі програм-передумов та особливості їх використання на харчоблоці
Відео. Цілі програм-передумов та особливості їх використання на харчоблоці
Застосування принципів НАССР. Підготовчі кроки
Застосування принципів НАССР. Підготовчі кроки
Впровадження програм-передумов загалом не є зовсім новою вимогою (санітарні норми діяли і раніше), а от запровадження принципів НАССР є відносно новим видом діяльності для операторів ринку.
Підготовчі процеси. Група НАССР
Підготовчі процеси. Група НАССР
Перед застосуванням принципів НАССР оператору ринку потрібно виконати підготовчі процеси
Принцип НАССР №1. Аналіз небезпечних факторів
Принцип НАССР №1. Аналіз небезпечних факторів
Метою першого принципу НАССР є аналіз кожного етапу технологічного процесу
Принцип НАССР №2. Встановлення критичних точок контролю
Принцип НАССР №2. Встановлення критичних точок контролю
Критична точка контролю (ККТ) – це технологічний етап виробництва харчових продуктів, на якому можна запровадити контроль і який є критичним для попередження виникнення небезпечних факторів або їх зменшення до прийнятного рівня.
Принцип НАССР №4. Встановлення процедур моніторингу
Принцип НАССР №4. Встановлення процедур моніторингу
Моніторинг важливий для того, аби вчасно виявити втрату контролю над критичною точкою з метою швидкого реагування та впровадження коригувальних дій. Якщо моніторинг здійснюється періодично, то необхідно його робити з такими інтервалами, щоб продукція, виготовлена між двома послідовними вимірюваннями, не була видана споживачеві.
Принцип НАССР №5. Встановлення коригувальних дій
Принцип НАССР №5. Встановлення коригувальних дій
Для кожної критичної точки контролю (ККТ) повинен бути розроблений порядок дій у випадку перевищення критичних меж. Ці заходи містять як виправлення ситуації – корекції, так і визначення та усунення причини невідповідності.
- 1
- 2