Сторінка кухаря, технолога

Теми

Останні матеріали

Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач

Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач

Що таке НАССР та як його правильно читати? Коли і хто має впровадити процедури, засновані на принципах НАССР? Чому гігієнічні вимоги є настільки важливими?

Улюблені страви від шеф-кухарів

Улюблені страви від шеф-кухарів

Презентація авторських страв кухарів закладів освіти з різних областей України-2021

Напис УЛЮБЛЕНІ СТРАВИ ВІД ШЕФ-КУХАРІВ  закладів освіти України

Вимоги до приміщень, зберігання та роботи персоналу, що готує безглютенові страви

Вимоги до приміщень, зберігання та роботи персоналу, що готує безглютенові страви

Для приготування безглютенових страв рекомендується, за можливості, використовувати окреме приміщення, ізольоване від приміщення, в якому готуються ґлютеновмісні страви.

Особливості організації дієтичного харчування

Особливості організації дієтичного харчування

Якщо говорити про харчування, яке відбувається у закладі освіти, то слід врахувати, що діти та учні, які мають потребу у спеціальному чи дієтичному харчуванні, відвідують звичайні садочки та школи. Але приготування їжі для них вимагає від керівника закладу освіти чи компанії, яка постачає послуги харчування, а також працівників харчоблоку продумати до деталей увесь процес.

Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню

Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню

За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразків меню закладів освіти, з яких 3 тисячі відправили на доопрацювання через неправильне дотримання норм кількості білків, жирів та вуглеводів, цукру і солі, одноманітність страв та недостатню або завищену енергетичну цінність їжі.

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Безпечність та якість страв для дітей залежать не тільки від максимально безпечних умов приготування страв. Працівники харчоблоку закладу освіти мають також докладати зусиль для того, аби не прийняти неякісну сировину, зокрема контролювати умови, за яких продукти перевозились постачальником. Це предмет окремої програми-передумови системи НАССР.

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки

У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нового меню .

Нове меню, що змінилося?

Нове меню, що змінилося?

Меню має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон та спонукати до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.

Зображення овочевих ролів з сирною начинкою, скріплених шпажками на тарілках

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування

У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нових норм харчування.

Про облаштування харчоблока

Про облаштування харчоблока

Наразі законодавчо не визначено ані типового, ані орієнтовного переліку обладнання для шкільних харчоблоків. Тож, облаштовуючи чи модернізуючи харчоблок, слід зважати на особливості закладу й на те, як у ньому організоване харчування.

Які працівники потрібні закладу освіти для організації харчування

Які працівники потрібні закладу освіти для організації харчування

Якщо заклад організовує харчування дітей самотужки, його штат має бути укомплектований кваліфікованими працівниками їдальні. Повинен бути й медичний працівник. Призначати працівників та визначати їхні посадові обов’язки — повноваження керівника закладу.

Вимоги до кухарів закладів освіти

Вимоги до кухарів закладів освіти

Добирати працівників їдальні, що відповідають кваліфікаційним вимогам, зокрема кухарів — задача керівника закладу освіти. Кваліфікаційні вимоги до них визначені в Довіднику кваліфікаційних професій працівників.

Що варто знати про посуд

Що варто знати про посуд

Яким має бути посуд у шкільній їдальні та як за ним доглядати? Про безпечність посуду, з якого їдять діти, треба дбати не менш ретельно, ніж про якість продуктів та готових страв. Погано помитий посуд — одна з найпоширеніших проблем в організації харчування у школі. Так вважають батьки та учні, що взяли участь в опитуванні.

Закупівлі в брутто, норми — у нетто. Що робити?

Закупівлі в брутто, норми — у нетто. Що робити?

Нові норми харчування, окрім концептуального підходу до здорового харчування, також мають низку технічних новацій.

Зонування та середовище харчоблока

Зонування та середовище харчоблока

Перехресне забруднення на харчоблоці — одна з основних загроз, яка здатна завдати шкоди не лише здоров’ю, а й життю дитини.