Перейти до головного вмісту
Пошук
Про реформу
Управлінцям і освітянам
Управлінцям і освітянам
Засновникам закладів освіти
Про організацію системи харчування
Про закупівлі
Про НАССР
Керівникам закладів
Педагогічним працівникам
Уроки учителю
Підвищуємо кваліфікацію
Медпрацівникам. Кухарям
Сторінка кухаря, технолога
Українські дієтологи радять
Сторінка медика
Безпечність харчування
Що варто знати про НАССР (ХАССП)
Радять експерти Decide
Інформація про закупівлі
Обладнання сучасних їдалень
Комплексна модернізація харчоблоку
Що варто знати
Нове шкільне харчування
Що варто знати
Як це працює
Навчання і консультації
Оновлення системи шкільного харчування
Про НАССР
Короткі відео про НАССР
Про публічні закупівлі
Кращі практики впровадження реформи
Порадники
Матеріали для роздруку
Відео про важливість здорового і збалансованого харчування
Відео для учнів
Вчимося готувати без допомоги батьків!
Відео на урок
НПА
Батькам
Батькам
Харчування дітей з дієтичними потребами
Навчаємо дітей здоровому харчуванню
Здорове харчування протягом життя
Батьківський контроль та відповідальність
Учням
Учням
Читай
Що варто знати?
Здорове харчування підлітків
5 Сезонних овочів і фруктів на кожен день
Cправжня їжа для маленьких чемпіонів!
Пізнавай
Дивись
Розважайся
Вчись
Тим, хто вже вміє читати
Відео на урок
Бізнес підтримка шкіл
Бізнес підтримка шкіл
Про реформу шкільного харчування
Бізнес ком’юніті
Як працює система шкільного харчування
Де чекають вашої допомоги
Про тендерні закупівлі
Про контроль за безпечністю харчування
Держава - надійний партнер
Міжнародний досвід
Новини
Перейти до головного вмісту
Про реформу
Управлінцям і освітянам
Засновникам закладів освіти
Про організацію системи харчування
Про закупівлі
Про НАССР
Керівникам закладів
Педагогічним працівникам
Уроки учителю
Підвищуємо кваліфікацію
Медпрацівникам. Кухарям
Сторінка кухаря, технолога
Українські дієтологи радять
Сторінка медика
Безпечність харчування
Що варто знати про НАССР (ХАССП)
Радять експерти Decide
Інформація про закупівлі
Обладнання сучасних їдалень
Комплексна модернізація харчоблоку
Що варто знати
Нове шкільне харчування
Що варто знати
Як це працює
Навчання і консультації
Оновлення системи шкільного харчування
Про НАССР
Короткі відео про НАССР
Про публічні закупівлі
Кращі практики впровадження реформи
Порадники
Матеріали для роздруку
Відео про важливість здорового і збалансованого харчування
Відео для учнів
Вчимося готувати без допомоги батьків!
Відео на урок
НПА
Батькам
Харчування дітей з дієтичними потребами
Навчаємо дітей здоровому харчуванню
Здорове харчування протягом життя
Батьківський контроль та відповідальність
Учням
Читай
Що варто знати?
Здорове харчування підлітків
5 Сезонних овочів і фруктів на кожен день
Cправжня їжа для маленьких чемпіонів!
Пізнавай
Дивись
Розважайся
Вчись
Тим, хто вже вміє читати
Відео на урок
Бізнес підтримка шкіл
Про реформу шкільного харчування
Бізнес ком’юніті
Як працює система шкільного харчування
Де чекають вашої допомоги
Про тендерні закупівлі
Про контроль за безпечністю харчування
Держава - надійний партнер
Міжнародний досвід
Новини
Пошук
Головна
Міфи та реальність реформи системи шкільного харчування
Опубліковано:
04 лютого 2022
Розвінучуємо і коментуємо головні міфи, сформовані суспільною думкою щодо реформи системи харчування у школах і садочках!
Головні меседжі відео ефіру:
Завантажити віджет
Рекомендуємо ознайомитися
Розумне поводження з їжею: 17 способів зменшити харчові відходи
Залишки їжі, які потрапляють у смітник, насправді є глобальною проблемою. Майже одна третина всієї їжі, що виробляється у світі, з...
Які продукти та напої покласти дитині у тривожну валізку?
Ми живемо в екстремальних умовах. Тривоги, відключення світла, атаки критичної інфраструктури – це все виклики, які стали для нас ...
Запрошуємо долучитись до Інстаграм-челенджу #головнещовсередині!
Для тих, хто хоче змінити свої й родинні харчові звички на більш здорові, Перша леді України разом з ЮНІСЕФ в Україні UNICEF Ukrai...
Найбільш хвилюючі питання реформи від громад - відповідаємо!
Відео. Команда «Освітнього маркера» проєкту DECIDE поставила найбільш хвилюючі запитання експертам МОЗ, МОН, ДПСС, Мінрегіону, УІР...
Вимоги до приміщень, зберігання та роботи персоналу, що готує безглютенові страви
Для приготування безглютенових страв рекомендується, за можливості, використовувати окреме приміщення, ізольоване від приміщення,...
Як громадам отримати фінансування на модернізацію харчоблоків у 2022 році
Громади мають можливість отримати кошти на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт їдалень у школах.
Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню
За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразк...
А у вашій школі вже смачно готують?
Ми не можем не реагувати на проблеми впровадження нових норм харчування і меню. Спробуємо розібратися разом?
Про проблеми впровадження нових меню і норм
Як відомо з коментарів у ЗМІ та соціальних мереж ситуація з впровадженням меню за нормами Постанови КМУ від 24 березня 2021 р. № ...
Перші кроки реформи: коментують директори шкіл
Добігає кінця перший місяць повномасштабного впровадження реформи, і ми вирішили поспілкуватись із закладами та громадами щодо про...
Нове шкільне меню. Олександрія, Кіровоградська область
Знімальна група Телеканалу КТМ зняла пробу і переконалася, що у Олександрійському НВК "ЗНЗ №19- ДНЗ "Лісова казка" Кіровоградської...
Дабл – меню як альтернатива моно- і мультипрофільному харчуванню
Харчування на основі дабл-меню –це можливість для учнів обирати 2-3 страви із запропонованих
Буфет як торговельна точка у закладі освіти
Їдальня і буфет, як правило, є цілісною структурою у системі харчування у закладах загальної середньої освіти
Монопрофільне харчування в закладах загальної середньої освіти
Монопрофільне меню, що визначає один набір страв для харчування у школах та не передбачає самостійного вибору страв учнем, традиці...
Кейтеринг у школі
Поняття кейтерингу відносять до галузі громадського харчування, що постачає продукт та надає послуги організації харчування в закл...
Мультипрофільне харчування
Впровадження мультипрофільного харчування містить кілька наборів страв, передбачає їх вибір або вибір їх компонентів учнями та мож...
Харчування на основі напівфабрикатної кулінарної лінійки
Наразі в закладах освіти України реалізуються три моделі мультипрофільного харчування
Шкільний буфет: що можна, а що заборонено?
Відео. Шкільний буфет може бути як самостійною точкою роздрібної торгівлі, так і доповненням до їдальні. Його асортимент чітко виз...
Батьківський контроль
Про те, як пересвідчитись, чи належно організовано харчування у школі або садку, де вчиться ваша дитина
Партнерство закладу освіти і батьків
Батьки дітей та учнів (або їх законні представники) можуть і мають впливати на організацію шкільного харчування. За умови дотриман...
Як впровадити нове меню
Відео вебінар. Як впровадити нове меню у закладі освіти і дотримуватися інших законодавчих вимог.
Як організувати харчування в закладі освіти?
Відео. Кожен заклад освіти унікальний за своїми особливостями освітнього процесу. Вони впливають як на режим роботи, так і на орга...
Як розрахуватися у шкільній їдальні
Як правило, учні можуть платити в їдальні лише готівкою або попередньо придбавши за готівку абонементи чи талони. Однак у 2021 рок...
Здоровий вибір дитини формують школа, родина, громада
Формування культури здорового харчування — це спільне завдання для всіх працівників закладу освіти, здобувачів освіти, батьківсько...
Як правильно облаштувати харчоблок у закладі освіти?
3-D анімоване відео. Вимоги до облаштування харчоблоку в закладі освіти прописані в Державних будівельних нормах, санітарних регла...
Хто і за що відповідає в системі шкільного харчування?
Відео. Хто визначає єдині правила й стандарти в організації шкільного харчування? Хто стежить за дотриманням законодавства та вико...
Що таке бракераж і для чого він потрібен у закладі освіти?
Відео. Щоб діти споживали якісну їжу, заклади освіти повинні проводити оцінювання готових страв, а також сировини, що надходять до...
Як доглядати за посудом у шкільній їдальні?
Відео. Посуд, яким користуються учні, має бути безпечним, зручним і довговічним.
Фотобук "Впровадження реформи шкільного харчування"
Цільове спрямування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на модернізацію харчоблоків закладів загальної середньої ос...
Як і куди звертатись, якщо
Ви зайшли на потрал з конкретною проблемою чи запитанням? Ви не знаєте - куди звернутися, щоб ситуація з харчуванням в закладі осв...
Рекомендуємо ознайомитися
Розумне поводження з їжею: 17 способів зменшити харчові відходи
Залишки їжі, які потрапляють у смітник, насправді є глобальною проблемою. Майже одна третина всієї їжі, що виробляється у світі, з...
Які продукти та напої покласти дитині у тривожну валізку?
Ми живемо в екстремальних умовах. Тривоги, відключення світла, атаки критичної інфраструктури – це все виклики, які стали для нас ...
Запрошуємо долучитись до Інстаграм-челенджу #головнещовсередині!
Для тих, хто хоче змінити свої й родинні харчові звички на більш здорові, Перша леді України разом з ЮНІСЕФ в Україні UNICEF Ukrai...
Найбільш хвилюючі питання реформи від громад - відповідаємо!
Відео. Команда «Освітнього маркера» проєкту DECIDE поставила найбільш хвилюючі запитання експертам МОЗ, МОН, ДПСС, Мінрегіону, УІР...
Вимоги до приміщень, зберігання та роботи персоналу, що готує безглютенові страви
Для приготування безглютенових страв рекомендується, за можливості, використовувати окреме приміщення, ізольоване від приміщення,...
Як громадам отримати фінансування на модернізацію харчоблоків у 2022 році
Громади мають можливість отримати кошти на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт їдалень у школах.
Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню
За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразк...
А у вашій школі вже смачно готують?
Ми не можем не реагувати на проблеми впровадження нових норм харчування і меню. Спробуємо розібратися разом?
Про проблеми впровадження нових меню і норм
Як відомо з коментарів у ЗМІ та соціальних мереж ситуація з впровадженням меню за нормами Постанови КМУ від 24 березня 2021 р. № ...
Перші кроки реформи: коментують директори шкіл
Добігає кінця перший місяць повномасштабного впровадження реформи, і ми вирішили поспілкуватись із закладами та громадами щодо про...
Нове шкільне меню. Олександрія, Кіровоградська область
Знімальна група Телеканалу КТМ зняла пробу і переконалася, що у Олександрійському НВК "ЗНЗ №19- ДНЗ "Лісова казка" Кіровоградської...
Дабл – меню як альтернатива моно- і мультипрофільному харчуванню
Харчування на основі дабл-меню –це можливість для учнів обирати 2-3 страви із запропонованих
Буфет як торговельна точка у закладі освіти
Їдальня і буфет, як правило, є цілісною структурою у системі харчування у закладах загальної середньої освіти
Монопрофільне харчування в закладах загальної середньої освіти
Монопрофільне меню, що визначає один набір страв для харчування у школах та не передбачає самостійного вибору страв учнем, традиці...
Кейтеринг у школі
Поняття кейтерингу відносять до галузі громадського харчування, що постачає продукт та надає послуги організації харчування в закл...
Мультипрофільне харчування
Впровадження мультипрофільного харчування містить кілька наборів страв, передбачає їх вибір або вибір їх компонентів учнями та мож...
Харчування на основі напівфабрикатної кулінарної лінійки
Наразі в закладах освіти України реалізуються три моделі мультипрофільного харчування
Шкільний буфет: що можна, а що заборонено?
Відео. Шкільний буфет може бути як самостійною точкою роздрібної торгівлі, так і доповненням до їдальні. Його асортимент чітко виз...
Батьківський контроль
Про те, як пересвідчитись, чи належно організовано харчування у школі або садку, де вчиться ваша дитина
Партнерство закладу освіти і батьків
Батьки дітей та учнів (або їх законні представники) можуть і мають впливати на організацію шкільного харчування. За умови дотриман...
Як впровадити нове меню
Відео вебінар. Як впровадити нове меню у закладі освіти і дотримуватися інших законодавчих вимог.
Як організувати харчування в закладі освіти?
Відео. Кожен заклад освіти унікальний за своїми особливостями освітнього процесу. Вони впливають як на режим роботи, так і на орга...
Як розрахуватися у шкільній їдальні
Як правило, учні можуть платити в їдальні лише готівкою або попередньо придбавши за готівку абонементи чи талони. Однак у 2021 рок...
Здоровий вибір дитини формують школа, родина, громада
Формування культури здорового харчування — це спільне завдання для всіх працівників закладу освіти, здобувачів освіти, батьківсько...
Як правильно облаштувати харчоблок у закладі освіти?
3-D анімоване відео. Вимоги до облаштування харчоблоку в закладі освіти прописані в Державних будівельних нормах, санітарних регла...
Хто і за що відповідає в системі шкільного харчування?
Відео. Хто визначає єдині правила й стандарти в організації шкільного харчування? Хто стежить за дотриманням законодавства та вико...
Що таке бракераж і для чого він потрібен у закладі освіти?
Відео. Щоб діти споживали якісну їжу, заклади освіти повинні проводити оцінювання готових страв, а також сировини, що надходять до...
Як доглядати за посудом у шкільній їдальні?
Відео. Посуд, яким користуються учні, має бути безпечним, зручним і довговічним.
Фотобук "Впровадження реформи шкільного харчування"
Цільове спрямування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на модернізацію харчоблоків закладів загальної середньої ос...
Як і куди звертатись, якщо
Ви зайшли на потрал з конкретною проблемою чи запитанням? Ви не знаєте - куди звернутися, щоб ситуація з харчуванням в закладі осв...