П’ять переваг сухофруктів і декілька застережень
Опубліковано:
27 грудня 2022
Сухофрукти, як випливає з назви, це висушені фрукти, з яких майже повністю видалена вода. Вони є сезонною, зручною альтернативою свіжим фруктам.
Сухофрукти вживають під час подорожей, в якості перекусів, вони часто потрапляють до ланчбоксів і займають важливе місце у наборах продуктів для надзвичайних ситуацій, які на жаль стали рутиною для багатьох українців цього року.
Найбільш поширеними представниками є родзинки, фініки, чорнослив і курага. 30-грамова порція сухофруктів може бути однією з необхідних п’яти порцій фруктів та овочів на день. Вона приблизно еквівалентна 80 грамам свіжих фруктів.
Сухофрукти відрізняються високою поживною цінністю. Наприклад, 30 грамів родзинок постачають 82 Ккал, 0,6 г білка, 20,8 г вуглеводів, 20,8 г цукру, 306 мг калію, 0,8 г клітковини.
П’ятірка важливих переваг сухофруктів включає наступне:
‼️ ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ПРИ ВЖИВАННІ
Оскільки сухофрукти містять менше води, їх калорійність значно вища, ніж свіжих фруктів. Варто стежити за розміром порцій, якщо ви намагаєтеся схуднути або зберегти свою вагу. Однак для тих, кому потрібно набрати вагу або при поганому апетиті (наприклад, у людей похилого віку), сухофрукти можуть стати корисним компонентом щоденного набору продуктів.
Через природний високий вміст калію та цукру, сухофруктами не рекомендують зловживати людям із захворюваннями нирок.
Хоча цукор у сухофруктах натуральний, він все одно може сприяти розвитку карієсу. Найкраще їсти сухофрукти під час їжі або з багатими білками продуктами, такими як йогурт або горіхи. Такий комплексний перекус має значні переваги над споживанням самих тільки родзинок або фініків.
Щоб зберегти колір, до сухофруктів часто додають діоксид сірки (E220) та інші сульфіти. У деяких людей вони можуть викликати симптоми алергії. Якщо у вас є підозра на алергічну реакцію, зверніться за консультацією до свого сімейного лікаря або до алерголога.
#здоровехарчування #сухофрукти