ПРОФІЛАКТИКА ДИВЕРТИКУЛІТУ
Гострий дивертикуліт виникає, коли в опуклих мішечках у слизовій оболонці товстої кишки, які мають назву дивертикули, розвиваються інфекції та запалення. Британське дослідження 2014 року, у якому брало участь 690 тисяч жінок, показало, що споживання клітковини може знизити ризик дивертикуліту.
ЗНИЖЕННЯ РИЗИКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
Відповідно до даних дослідження 2019 року, у людей з метаболічним синдромом, які їли дві груші на день протягом 12 тижнів, спостерігалося помірне зниження систолічного артеріального і пульсового тиску. Саме високий тиск є одним із факторів ризику серцево-судинних захворювань та першою причиною смертності на Землі.
СПРИЯННЯ ДЕТОКСИКАЦІЇ
Регулярне випорожнення кишківника має вирішальне значення для щоденного виведення токсинів з жовчю та калом. Груші мають високий вміст води, що допомагає зберегти стул м’яким і очищає травну систему. Проносний ефект груш обумовлений високим вмістом клітковини та фруктози (природного цукру).
БОРОТЬБА З ВІЛЬНИМИ РАДИКАЛАМИ
Груші містять високий рівень антиоксидантів, включаючи вітамін С, вітамін К і мідь. Ці речовини протидіють впливу вільних радикалів, захищаючи клітини від пошкоджень.
Багато фруктів, включаючи груші, містять більшу кількість фруктози, ніж глюкози. Це робить їх продуктами харчування з високим вмістом FODMAP. FODMAP означає «ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли», все це форми ферментованих коротколанцюгових вуглеводів.
Харчування з високим вмістом FODMAP може збільшити газоутворення, здуття живота, біль і діарею у деяких людей із синдромом подразненого кишечника. Тому лікар може рекомендувати обмежити споживання груш для визначення зв’язку симптомів з їх вживанням. Якщо це не призведе до полегшення симптомів, то споживання плодів доцільно відновити.
Дієта і харчові звички людини є найважливішими факторами у профілактиці захворювань та підтримці гарного здоров’я. Груші є корисною складовою збалансованої дієти, однак, найважливішим принципом здорового харчування є споживання різноманітної корисної їжі із включенням якомога більшої кількості різних фруктів, ягід та овочів.
Підготовлено за матеріалами Асоціації дієтологів України