Вимоги до харчових продуктів, які є в обігу на території України, в тому числі надходять до закладів освіти, регламентовано Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
Відповідно до закону забороняється:
- Обіг харчових продуктів на потужностях, що не відповідають вимогам санітарних заходів*,
- Обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не було зроблено оператором ринку;
- Обіг харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або отримані з їх використанням, до проведення їх державної реєстрації;
- Обіг неперероблених харчових продуктів зі свинини для споживання людиною без відповідних ветеринарних документів у разі підтвердження спалаху хвороб, що є небезпечними для здоров’я людей або тварин, за рішенням Мінекономіки як центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Слід зазначити, що * санітарний або фітосанітарний захід - це будь-який захід, що проводиться з метою:
- захисту життя або здоров’я тварин чи рослин від ризиків, що виникають внаслідок проникнення, вкорінення чи поширення шкідливих організмів, хвороб, організмів, які є носіями хвороб, а також хвороботворних організмів;
- захисту життя або здоров’я людей та/або тварин від ризиків, що виникають від добавок, забруднювальних речовин, токсинів або хвороботворних організмів, які містяться у харчових продуктах або кормах;
- захисту життя або здоров’я людини від ризиків, що виникають внаслідок хвороб, які переносяться тваринами, рослинами або продукцією, що виробляється з них, або внаслідок проникнення, вкорінення чи поширення шкідливих організмів;
- уникнення або обмеження іншої шкоди, що заподіюється внаслідок проникнення, вкорінення чи поширення шкідливих організмів.
Забороняється також обіг об’єктів санітарних заходів**, якщо ці об’єкти:
- Небезпечні; непридатні до споживання;
- Неправильно марковані;
- Не зареєстровані відповідно до вимог чинного законодавства;
- Ввезені (переслані) на територію України незаконно.
**Об’єкти санітарних заходів - харчові продукти, допоміжні матеріали для перероблення, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами
Вимоги до харчових продуктів повинні бути узгоджені з постачальником перед початком співпраці з доставки харчових продуктів чи забезпечення послуг з організації харчування чи кейтерингу.