Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту.
Заборонені до реалізації:
- кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
- вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
- м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- продукти (в т.ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
- продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);
- непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
- непастеризовані соки;
- рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
- газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
- кава та кавові напої;
- гриби;
- продукція домашнього виробництва.
Рекомендовані до реалізації:
Оскільки Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти наводить тільки перелік заборонених продуктів, то виникає логічне запитання – а що ж із звичних дітям продуктів та напоїв можна запропонувати у шкільному буфеті та вендінгових апаратах шкільної їдальні як продукти для перекусу, швидкої реалізації та споживання?
Звичайно, крім води, компотів, узварів, пастеризованих соків, рекомендується надати можливість придбати у буфеті свіжі сезонні овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди – свіжоперероблені, без додавання цукрів і підсолоджувачів. Вони можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції. Також дозволені свіжоприготовлені салати в порційній упаковці, молоко пастерізоване або стерилізоване без додавання цукрів і підсолоджувачів, напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, очищені, але без глазурі й додавання цукру. Але треба подбати, аби діти з харчовими алергіями знали про те, що їм краще уникати їх споживання. Можна запропонувати до асортименту і молочні продукти: йогурт, кефір, ацидофільне молоко, сир кисломолочний з масовою часткою жиру не менше 5% та без підсолоджувачів. Також, як варіант, - напої з обсмаженого зерна (ячменю, жита) та цикорію, какао з молоком, какао з напоями на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю.
А з більш поживних страв пропонуємо такі варіанти: