В Україні анонсовано створення інформаційного порталу з реформування системи шкільного харчування у межах ініціативи Олени Зеленської

В Україні анонсовано створення інформаційного порталу з реформування системи шкільного харчування у межах ініціативи Олени Зеленської

Опубліковано:  22 березня 2021

У межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської буде створено інформаційний портал з метою осучаснення системи шкільного харчування. Портал міститиме всю ключову інформацію, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Основне завдання платформи полягає в інформуванні управлінців, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у закладах освіти.

, – зазначила Перша леді.

За словами дружини Президента, на порталі передбачені розділи з рекомендованим меню для шкіл і технологічними картками приготування страв, окремий розділ про харчування для дітей з особливими дієтичними потребами та відеоінструкції на різноманітні теми, зокрема «Сучасні форми організації шкільного харчування», «Впровадження системи HACCP», «Про закупівлі». Крім того, планується, що онлайн-платформа допоможе зібрати корисну інформацію щодо здорового харчування, ролі різноманітного раціону й ризиків, спричинених нездоровим харчуванням та ожирінням.

зазначила Лотта Сільвандер, Голова офісу ЮНІСЕФ в Україні.

До розроблення сайту залучені Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Держпродспоживслужба, експерти Команди підтримки реформ МОН, Центр громадського здоров’я України, Швейцарсько-український проект «Діємо для здоров'я», Асоціація дієтологів України, команда Євгена Клопотенка. Також змістовну та технічну експертизу для проєкту нададуть Дитячий фонд ЮНІСЕФ і Швейцарсько-український проєкт DECIDE. IT-партнером виступить SoftServe.

, – наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Нагадаємо, у 2019 році за ініціативою Олени Зеленської було розпочато реформування системи шкільного харчування. 2020-й був присвячений зміні законодавчих норм і порядків. Зокрема, були затверджені оновлений Санітарний регламент і нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, розроблені методичні рекомендації щодо здійснення закупівель і методичні настанови для використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Крім того, торік уперше було виділено державну субвенцію для закупівлі обладнання й модернізації харчоблоків у 1 908 шкільних закладах.