Державна фінансова підтримка комплексної модернізації шкільних їдалень
- у 2020 році використано 400 млн грн (ДБ) та 96 млн грн (МБ) з резерву освітньої субвенції на ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків);
- 2021 рік - субвенція «Спроможна школа для кращих результатів» - продовження оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків (у відповідності до потреб закладів загальної середньої освіти ( далі - ЗЗСО);
Впровадження реформи на рівні регіонів
Регіональні плани покращення харчування діють у кожній області з 2020 року. У них визначено локальні дії органів місцевої влади залежно від потреб: навчання працівників, долучених до організації харчування, оновлення обладнання харчоблоків, паспортизація харчоблоків, їх реєстрація тощо.
Навчання та методична підтримка освітніх управлінців. Протягом 2021 року було проведено низку вебінарів, які навчають і допомагають організувати харчування в закладах освіти, фокусуючись на тендерних закупівлях продуктів та послуг з організації харчування, впровадженні системи НАССР, а також нових нормах харчування.
Нове чотиритижневе меню підготовлене робочою групою за участі шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Не менш важливо, що до меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, які значно полегшать роботу працівникам шкільних їдалень:
- 187рецептів;
- традиційні українські страви: банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка;
- популярні страви світової кухні: пастуший пиріг, сінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші;
- безглютенові позиції, наприклад, банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці;
- різноманітний вибір каш: рисова, гречана, вівсяна, а зараз вже і булгур, і пшоняна крупа, і сочевиця, і навіть кускус!;
- збільшена кількість фруктів та м’яса у раціоні тощо.
Сучасна підготовка кухарів стане можливою завдяки новому стандарту професійної (професійно-технічної) освіти зі спеціальності «Кухар дитячого харчування». Також готуються зміни до стандарту освіти за професією «Кухар».
- затверджено стандарт професійної (професійно-технічної) освіти зі спеціальності «Кухар дитячого харчування»;
- у 7 областях та м.Київ на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти створено 9 навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти на загальну суму 13,4 млн грн.;
- 424 заклади професійної (професійно-технічної) освіти навчають професії «Кухар»;
- професія «Кухар» - 51975 осіб (22% від загального контингенту).
Контроль якості харчування забезпечив, зокрема, у першому півріччі 2021 року представниками Держпродспоживслужби, здійснивши майже 1 тисячу перевірок. Вилучено з обігу більше 2 тонн небезпечних харчових продуктів, в тому числі:
- 228 кг молока та молокопродуктів;
- 2084 кг м’яса та м’ясопродуктів;
- 76 кг риби та рибопродуктів;
- 85 кг харчових продуктів рослинного походження.
Отож неякісні продукти не потрапили до дітей, не нашкодили їх здоров’ю.
Перспективні плани
- розробка рекомендацій для здорового харчування дітей;
- заборона використання трансжирів;
- обмеження маркетингу нездорової їжі, спрямованої на дітей та підлітків;
- додаткове оподаткування продуктів і напоїв з високим вмістом солі, цукру і жиру.
Очікувані результати від реформи шкільного харчування
- Сприяння здоровому вибору. Безальтернатива здорового харчування, а саме: продуктів, страв та напоїв;
- Прихильність до здорового харчування. У результаті запровадження сучасних та цікавих освітніх програм;
- Задоволення від споживання смачної і корисної їжі. Поєднання наукових рекомендацій та креативності у розробці нових меню;
- Дотримання нових норм. Обмеження солі, цукру та жиру, зменшення кількості хліба та картоплі;
- Зменшення споживання шкідливих продуктів. Вилучення з раціону школярів промислово оброблених м’ясних продуктів, кондитерських виробів, консервів тощо;
- Поліпшення стану здоров’я. Зменшення поширеності зайвої ваги, що призводить до ожиріння, діабету, а також до серцево-судинних захворювань.